+
Straatnamen in de gildebuurt Home / Over de buurt / Historie / Straatnamen in de gildebuurt

Straatnamen in de Gildebuurt

Na de Wassenaarstraat gaan we nu even kijken naar de andere namen in de buurt. Waar komen ze vandaan?

De eerste straatnamen in deze buurt werden vastgesteld nadat Woensel, samen met de andere randgemeenten, deel ging uitmaken van Eindhoven. Toen bleken er veel namen dubbel voor te komen. Zo had bijvoorbeeld vrijwel ieder stadsdeel een Kerkstraat en een Molenstraat. Er moesten veel nieuwe namen worden vastgesteld.

Tot de oudste straten behoorden de Marktstraat, die werd omgedoopt in Bakkerstraat. De Wilhelminastraat werd Weverstraat en de Torenstraat werd Verwerstraat.

Laatstgenoemde straat liep vroeger nog een eindje door over de Pastoriestraat heen, richting Oude Toren. Torenstraat dus. Maar dat vonden ze in Eindhoven blijkbaar niet en die veranderden de naam in Verwerstraat. Maar wat is eigenlijk een verwer? Is dat wel een beroep? De Dikke Van Dale vermeldt het woord niet maar even verder zoekend blijkt dat je het wel kunt terugvinden in de editie van 1864. Verwer is schilder. Geen schilder van het soort Rembrandt maar een huisschilder. Een ambacht dus. Ook andere steden in Nederland kennen een Verwerstraat, een voorbeeld is Den Bosch.

De ambachtenbuurt was geboren. Ik zeg ambachtenbuurt omdat deze naam veelvoudig voorkomt in de stukken van destijds. Snel volgden meer namen zoals de Schoenmakerstraat (1924) en de Slagerstraat (1925).

In 1935 werd de Gildelaan aangelegd. Omdat deze deel zou moeten gaan uitmaken van de binnenring werd deze naam vastgesteld als een soort verzamelnaam voor de omliggende ambachten.
Of toen ook de naam Gildebuurt is ontstaan is nergens terug te vinden. De binnenring is nooit doorgegaan.

Enkele straten zijn weer verdwenen. De Brouwerstraat liep van de Gildelaan naar de Pastoor Peetersstraat, verdwenen achter de flats van de Montgomerylaan. De Kleermakerstraat was een doodlopend straatje, een zijstraat van de Pastoriestraat. Zou nu in de wijk Woenselse Watermolen hebben gelegen.

Kort na de oorlog werden de Looierstraat, Spinnerstraat en Visserstraat aangelegd. Dit op een goot open veld waarop vroeger een voetbalveld en een wielerbaan hadden gelegen. Ook werd een stuk van dit land bebouwd door boer van Geffen, die een klein boerderijtje had aan de Kleermakerstraat.
De rest van het veld werd later opgeslokt door de Veldmaarschalk Montgomerylaan en een stuk van de wijk “Woenselse Watermolen”.

Ja en dan heb je nog de Kaarderstraat, Twijnderstraat, Spoelerstraat, Drapenierstraat en de Imkerstraat. Naar mijn mening ook weer verkeerd gekozen namen omdat ze in de wijk Kronehoef liggen.

Tini van Rooij.

Tini is geboren in 1943 in de Pastoriestraat tegenover de school, waar nu de tuintjes zijn. Hij is opgegroeid in de Spinnerstraat en heeft zo het grote veld vol zien bouwen.