+
oorlogsverhalen van de Gildebuurt Home / Over de buurt / Historie / oorlogsverhalen van de Gildebuurt

  

  

Herdenken? Hoe doe je dat?

Verhalen doorgeven

Vorige week vroeg er een jonge bewoner aan mij of het klopt dat op de plek waar hij woont er ooit een bom gevallen is. Die vraag brengt mij tot het vertellen van dit verhaal. Met dank aan Tini van Rooij. Hij woonde hier in deze buurt en is een van de grondleggers van Eindhoven in Beeld.

74 jaar geleden werd Eindhoven bevrijd. In een tijd ver voor dat ik nog geboren moest worden… en met mij nog velen. Op het journaal zie je zo vaak oorlog, maar daar word je pas geraakt door als die beelden indringend zijn. Meestal pas als je weerloze kinderen ziet. Gelukkig is dat ver-van-je-bed.

In Vrijheid leven. Wij, het gros van de Nederlanders, vinden dit als vanzelfsprekend. Helaas hebben vluchtelingen vaak andere ervaringen. Toch bleven er op 18 september duizenden Eindhovenaren op het stadhuisplein er zwijgend bij stil staan. Oud en jong collectief en eensgezind.

Oorlog historie van wat hier gebeurde in de jaren 1940-1945.
Deel 1. Bommen op de gildebuurt 
door Tini van Rooy

Eindhoven lag op de route die Engelse vliegers volgden op weg naar het Ruhrgebied in hun pogingen de Duitse oorlogsindustrie te vernietigen. Eindhoven had ook een vliegveld dat al snel door de Duitsers in gebruik werd genomen als Fliegerhorst Eindhoven. Hier waren de jachtvliegers gestationeerd die de bommenwerpers op weg naar Duitsland aanvielen.
29-7-1940. De nacht was bezig maandag te worden en de klok bleef stil staan om 0.20 uur. Een Engelse bommenwerper werd achtervolgd door een Duits jachtvliegtuig dat was opgestegen vanaf Welschap. In zijn poging te ontkomen wilde de bemanning zijn bommenlast kwijt. Gezocht werd naar een plek waarbij geen schade kon worden aangericht, ze vlogen immers boven bewoond gebied. Hun oog viel op een groot open veld ten zuiden van de Schoenmakerstraat en daar zouden de bommen terecht moeten komen. Helaas ging dit niet helemaal volgens plan en er vielen enkele bommen op bewoond gebied met name in de tuinen achter de Slagerstraat, Bakkerstraat en Verwerstraat. In deze buurt vielen doden en gewonden te betreuren. De Luchtbescherming rapporteerde 3 brandbommen die veel schade aanrichtten veelal glas en dakschade, wat kleine brandjes, meerdere gewonden waaronder 3 ernstig en 4 dodelijke slachtoffers. De dodelijke slachtoffers, een dame uit de Slagerstraat en drie personen uit de Bakkerstraat, een moeder en haar 2 zonen van 8 en 11 jaar. Voor zover bekend waren dit de eerste dodelijke slachtoffers die in Eindhoven vielen door bombardementen. Helaas niet de laatsten, er zouden er nog honderden volgen.

De foto vertoont de schade achter de Slagerstraat, links huisnummer 2

In het volgend nummer van de buurtkrant deel 2, het Sinterklaasbombardement op 6-12-1942