Over de buurt

Inleiding

De Gildebuurt is niet het ‘ondergeschoven kindje’ in Oud Woensel, maar een buurt waar veel gebeurt.

In 2000 splitste de gemeente Oud Woensel op in de Gildebuurt en Hemelrijken. Sindsdien is de Gildebuurt zogezegd de taartpunt die begrenst ligt tussen de Kruisstraat, Pastoor Petersstraat, Veldm. Montgomerylaan, Pastorielaan en Woenselse Markt. Onze directe buur is de wijk Hemelrijken.

Wij wonen in een van de oudste buurten van Eindhoven. In 1922 startte wooncoöperatie ‘Helpt u zelf door samenwerking’ (de voorloper van Wooninc) hun eerste bouwproject. In die tijd waren zij het enige protestantse collectief in het overwegend katholieke Eindhoven.

De Gildebuurt staat niet voor niets op de historische waardekaart van Eindhoven en is een kleurrijke buurt waar je nog iets van de Gildesfeer terugvindt. Deze Protestantse ‘enclave’ van toen ademt nog een beetje een sfeer uit van een eigenheid en heeft meer een dorpskarakter dan een stadsallure.

Onderwerpen

Via deze pagina vindt u allerlei informatie over de Gildebuurt, zowel praktische informatie voor bewoners, als leuke achtergrondinformatie en geschiedenis. Voor allerlei activiteiten in de buurt verwijzen wij u door naar onze activiteiten pagina, daar vindt u ook informatie over onze buurttuin "Bij de Pastoor".

Buurtcontracten

Buurtcontracten zijn er voor alle buurten die extra aandacht nodig hebben: de actiegebieden.

Buurtsalon

Sinds maart 2010 is in Bakkerstraat 4 de Buurtsalon gevestigd, een ontmoetingruimte voor alle bewoners van de Gildebuurt.

Parkeren

In de Gildebuurt kunt u op sommige plekken gratis parkeren. Op andere plekken moet u betalen

Zorg

Overzicht van Sociaal, maatschappelijke of medische hulpverlening voor de Gildebuurt.