Buurttuin "Bij de Pastoor"

De bakkerstraat waar de buurtsalon gevestigd is

In 2020 is deze tuin gerealiseerd aan de Pastoriestraat waar vele huizen gesloopt werden voor de aanleg van de HOV-tunnel.

De tuin heeft aan de ene kant de vorm van een bloem. Aan de andere kant is het een “wandelparkje” met bankjes. Het eerste deel is bestemd voor moestuinders en schoolkinderen. Dit deel van de tuin is ingericht in vakken. Het tweede deel is bestemd voor passanten die even in het groen willen zitten met eventueel een kopje koffie of thee aangereikt door een gastvrouw/-heer.

Het hart van de bloem is een herdenkingsplek voor de in de oorlog omgekomen familie Khan. Op de trottoir liggen de struikelstenen. De enige overlevende Sonja had een wens om een appelboom te plaatsen op de plek waar haar huis stond. De vrijwilligers van de Lichtjesroute hebben daar een herdenkingslicht gemaakt. De bijenkorf symboliseert haar vlucht als peutertje. Een imker uit de wijk smokkelde haar onder een bijenkorf de wijk uit. In de bloem herkent u de Davidster.

3 vakken, in de vorm van bladen, zijn ingericht als pluktuin; 1 vak als bessentuin; 1 vak als tropentuin. De andere vakken zijn het domein van de moestuinders. Zij huren ieder “een blad” van het patroon.

De Driestam heeft een cirkel met 9 bakken waarin kinderen van de school naar harte lust kunnen zaaien, kweken en oogsten. Daarnaast staat een kas die gedeeld wordt met de moestuinders. Ook 6 wyandotte krielkippen zorgen mede voor een sfeer van rust en natuur midden aan de rand van de stad

Wegens Covid-19 is de poort voor het publiek nog grotendeels gesloten. Als de vlag buiten staat, is er een gastvrouw aanwezig. We hopen in 2022 dagelijks de poort open te kunnen zetten en ook om daar meer activiteiten te kunnen ontwikkelen.

In 2020 is de tuin feestelijk geopend, zoals u op onderstaande video kunt zien:

Hieronder meerdere foto's uit de buurttuin: